Open GIS 3D Studiedag
Het idee van deze introductie is dat we de 3D ontwikkelingen even in perspectief van de gebruikers plaatsen. Sommige zaken die we gaan horen zijn voor iedereen relevant omdat het bijvoorbeeld om een wettelijke taak gaat, anderen zijn nice to have.
In deze korte presentatie, maar vooral live demo, neem ik jullie mee in de ontwikkeling van een uniek open source platform voor iedere provincie en gemeente in Nederland én daarbuiten.
Met behulp van 3DTiles kunnen gemeenten gedetailleerde 3D-modellen van de gebouwde en ongebouwde openbare ruimte publiceren als web service, waardoor data vanuit de bron wordt ontsloten en afnemers altijd over de actuele data beschikken. Verder biedt deze techniek de mogelijkheid om de 3d data online te delen en te bekijken in een realistische 3D-omgeving.
De gemeente Rotterdam heeft hier al veel ervaring mee en laat aan de hand van praktijkvoorbeelden zien wat er allemaal mogelijk is.
In deze presentatie krijg je introductie over de 3DBAG dataset. Hoe worden de 3D modellen voor deze dataset gegenereerd? Welke datalagen en attributen zitten erin? En hoe kan je de data downloaden?
Amsterdam en Utrecht werken samen om geo-informatie over de ondergrond om te zetten naar 3D toepassingen.
Graag presenteren we als inspirerend voorbeeld hoe het stedelijk waterbeheer op basis van een sectorale datastandaard een data-keten hebben opgebouwd vanuit beheerapplicaties via een landelijk platform naar allerlei toepassingen, van 3D en GIS tot rekenmodellen en basisregistraties. Wat wij kunnen, kunnen anderen ook!
Met Tailormap combineer je gemakkelijk verschillende databronnen en stel je zonder te programmeren mooie web viewers samen om geografische data te delen met je collega's en inwoners. Nu kunnen er ook 3D datasets worden toegevoegd aan deze viewers.
Bouwen aan rijke 3D bronnen is de naam van het subsidietraject waaronder gemeenten werken aan 3D data-opslag. In deze workshop bekijken we de stand van zaken, en onderzoeken we met elkaar waar we nog puzzelstukjes missen.
Deze workshop vereist als enige workshop geen laptop ;-).
Gelijk aan de slag met 3D Tiles! In deze hands-on workshop gaan we 3D Tiles maken, bekijken en opmaken vanuit bronnen zoals de BGT en de BAG.
Deze workshop wordt gegeven door Kamiel Verhelst en Bert Temme.
Puntenwolken verwerken en 3D visualisatie in QGIS is een workshop waarin je leert werken met puntenwolkgegevens in QGIS. Je ontdekt hoe je de nieuwe functies van QGIS voor puntenwolkverwerking kunt gebruiken, zoals native puntenwolkverwerkingstools en 3D-weergave.
QGIS heeft 3D-kaartweergaven, maar soms wil je je geo-gegevens exporteren voor gebruik in andere applicaties. Bijvoorbeeld om gepimpt te worden in Blender3D of online gevisualiseerd in Cesium. De 3D IO-plugin voor QGIS biedt een eenvoudige manier om uw gegevens te exporteren.
In deze workshop gebruiken we de plugin om een dataset te exporteren, er iets creatiefs van te maken in Blender en te publiceren met Cesium.
Vind je BIM/IFC bestanden te gedetailleerd, te zwaar of te ingewikkeld? Maar wil je de informatie wel in een 3D GIS of 3D Digital Twin gebruiken? Probeer dan in deze workshop de door TU-Delft ontwikkelde "IfcEnvelopeExtractor" eens uit. In deze workshop laat ontwikkelaar Jasper van der Vaart zien hoe deze OpenSource tooling werkt en kun je zelf wat experimenten met voorbeeldbestanden.
In deze workshop laten we zien hoe je eigen 3d data als 3dtiles kunt publiceren en vervolgens gebruiken en combineren met bijvoorbeeld landelijke 3D data in willekeurige 3d viewers. We maken hierbij gebruik van de instructies en handreikingen op www.3dtilesnederland.nl. Alles gebeurt met open data en open source software.
We nemen je tijdens de workshop mee door het proces. Het zal niet mogelijk zijn om ter plaatse met je laptop mee te klikken, maar samen met de beschikbare handreikingen op www.3dtilesnederland.nl heb je na de cursus alle kennis die je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan.