FOSS4GNL 2025

Nederland is geplaveid met goede intenties: een open versteningskaart voor Nederland
07-03, 15:00–15:25 (UTC), Podium
Language: Nederlands

De nog vers in het geheugen liggende beelden van een overstroomd Valkenburg, maken duidelijk dat Nederland zit te wachten op goede geografische sturingsinformatie. We zijn een compact maar dichtbevolkt land, en daar hoort een hoge versteningsgraad van het landschap bij. In detail weten waar Nederland versteend is, en waar niet, ondersteunt beleid dat het verschil kan maken tussen gezond waterbeheer en miljarden aan economische schade, tussen leven en dood.
De stichting Friedenau Society heeft in opdracht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten gewerkt aan een open landkaart van Nederland, met 25 centimeter resolutie. De kaart vertelt niet of een plek “steen” of “groen” is, maar legt in 19 klassen de mate van verharding uit. De kaart kijkt ook onder bomen, een standaard tekortkoming in eerdere versteningskaarten. Ook onder bomen leggen we vast of een plek verhard, half-verhard, open grond of struik is. Het framework zal worden gebruikt voor het monitoren door de tijd van de ontwikkeling van de versteningsgraad van het landschap.
Deze landkaart is gemaakt met behulp van open source tools, en zal beschikbaar worden gesteld als open algoritmen en open data. In deze presentatie willen we ingaan op de aanpak van deze open landelijke dataset, en op de impact die we hiermee proberen te maken voor een goed klimaatbeleid in Nederland.

Met meer dan 20 jaar ervaring als fysisch geograaf gespecialiseerd in GIS en Remote Sensing ben ik momenteel Associate Professor Open Science en Digitale Innovatie aan het IHE Delft Institute for Water Education. Daarnaast bied ik consultancy, training en coaching aan in open source GIS via mijn bedrijf, QWAST.

Ik ben een actief lid van de QGIS-gemeenschap, een gecertificeerde QGIS-trainer en medeoprichter/bestuurslid van de Nederlandse QGIS-gebruikersgroep. Ik heb het GIS OpenCourseWare-platform opgezet, dat gratis cursusmateriaal biedt over QGIS, Python, Mergin Maps, Google Earth Engine en meer. Ook heb ik de PCRaster Tools-plugin voor QGIS ontwikkeld, die meer dan 70.000 keer is gedownload. Daarnaast ben ik mede-auteur van het boek QGIS for Hydrological Applications en beheer ik een YouTube-kanaal met meer dan 30.000 abonnees. Als lid van QCooperative ben ik goed verbonden met de beste ontwikkelaars van open source GIS.

This speaker also appears in: