Jan Wolski

Jan Wolski on paikkatietokehittäjä ja -arkkitehti, joka on kehittänyt paikkatietojärjestelmiä maankäyttöalalle (kaupunkisuunnittelu ja metsätalous) yli 10 vuoden ajan. Hän on ollut mukana kehittämässä avoimen lähdekoodin ohelmistoja kuten Oskaria. Viime vuosina hän on keskittynyt pilvinatiivien paikkatietoratkaisujen suunnitteluun ja toteuttamiseen.


Sessions

09-10
10:00
30min
Luontoarvojen huomiointi paikkatietopalvelun avulla
Jan Wolski

Puheenvuoron aihe on käyttötapausesimerkki avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistojen käytöstä järjestelmässä, jolla varmistetaan että luontoarvot huomioidaan, kun suunnitellaan metsässä suoritettavia toimenpiteitä, kuten metsänhoitoa ja hakkuita.

Metsä Forestin metsäasiantuntijat saavat ns. ”huomiointipalvelusta” tiedot suunnittelualueella sijaitsevista uhanalaisista lajeista ja elinympäristöistä paikkatietokohteina. Palvelun palauttamat kohteet esitetään käyttöliittymässä kartalla sekä listassa, joiden avulla metsäasiantuntija voi varmistua että kohteet on huomioitu metsään suunnitellun toimenpiteen toteutuksessa.

Metsässä tehtävä toimenpide määrittelee mitä asioita tulee huomioida. Palveluun toteutetut säännöt sekä määrittelevät mitkä kohteet tietylle toimenpiteelle palautuvat että missä muodossa ne palautuvat. Sääntö voi esimerkiksi määritellä, että toimenpiteet on kielletty tietyllä etäisyydellä kohteesta, jolloin kohde palautetaan bufferoituna kartalla esittämistä varten.

Palvelu suorittaa sääntöjen, annetun toimenpiteen ja kohdealueen perusteella paikkatietohakuja mm. tietokantaan ja WCS-rajapintaan, käsittelee palautuneet kohteet sääntöjen määrittelemällä tavalla ja lopuksi palauttaa ne käyttöliittymään.

Paikkatietojen käsittely palvelussa on toteutettu täysin avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistoilla ja kirjastoilla, kuten Geoserver, GDAL, rasterio ja shapely.

Puheenvuorossa käsitellään:
- Käyttötapaus ja huomiointipalvelun hyödyt
- Palvelun sääntöjen sisältö ja määrittely
- Järjestelmän arkkitehtuuri ja tekninen toteutus
- Toteutuksen haasteet ja miten ne ratkaistiin

Pääsali