To see our schedule with full functionality, like timezone conversion and personal scheduling, please enable JavaScript and go here.
08:00
08:00
240min
Build your own branded 3D Geospatial Data Explorer with TerriaJS
Staf Smith, Nanda Sankaran, Brendon Ward

Learn how to build, customise and brand your own 3D web map with a curated set of spatial data. Your own geospatial data explorer where you can present spatial data and stories to others via easy to access share links.

Workshop
WF404
08:00
240min
Creating Models using QGIS Model Designer
Simon Nitz

The QGIS Model Designer is a powerful tool that we can use to define a workflow and run a chain of algorithms (a processing model).

In this workshop we will create a processing model in the QGIS Model Designer and learn how to effectively use some of the features.

Workshop
WF314
08:00
240min
Mastering Cartography with QGIS and Open Data
Pierre Kurth, Ofalia Ho

In this beginner-friendly workshop, participants will create a map using open source software (QGIS) and freely available open data. No prior knowledge is required.
By utilising open source software and data, participants gain hands-on experience in map creation while exploring cost-effective and accessible tools.

Workshop
WF411
08:00
240min
PostGIS 101. A hands-on introduction to working with spatial data in PostgreSQL
Elisa Puccioni

The aim of this workshop is to learn creating, managing, and using a spatial database hosted in PostgreSQL server. We will see how to install and connect to PostgreSQL, and then how to create users and databases, install the PostGIS extension, and load data and manage them through QGIS.

Workshop
WF413
08:00
240min
Running and Auto Scaling Geoserver and PostgreSQL/PostGIS without managing servers in the AWS Cloud
John Hildebrandt

Learn how to run a multi-tiered auto scaled Geoserver environment in a container based serverless deployment on Amazon Web Services (AWS).

Workshop
WF602
10:00
10:00
20min
MORNING TEA
WF404
10:00
20min
MORNING TEA
WF411
10:00
20min
MORNING TEA
WF413
10:00
20min
MORNING TEA
WF314
10:00
20min
MORNING TEA
WG308
12:00
12:00
60min
LUNCH
WF404
12:00
60min
LUNCH
WF411
12:00
60min
LUNCH
WF413
12:00
60min
LUNCH
WF314
12:00
60min
LUNCH
WG308
13:00
13:00
240min
Advanced PostGIS: Beyond the basics.
Rhys Stewart

Going beyond all the common functions that most folks use PostGIS for. Delving into advanced use cases and using PostGIS in production workloads.

Workshop
WF413
13:00
240min
Advanced QGIS Cartography
Nyall Dawson

Come and join us for some cartographic fun in QGIS! We will be focusing on complex labeling and symbology.

Workshop
WF411
13:00
240min
Implementing GeoNetwork - Deployment Options to Support the Use and Management of Spatial Resources
Jeroen Ticheler, Byron Cochrane

Managing and making available spatial resources is challenging for smaller organisations with limited resources, such as Iwi. Iwi-Cat provides an intuitive way to accomplish this. Workshop participants will gain hands-on experience implementing an opensource stack - consisting GeoNetwork, GeoServer, PostGIS and supported by QGIS with the GeoCat Bridge Plugin.

Workshop
WF404
13:00
240min
Introduction to using Leaflet with React
Chris Lowe

React and Leaflet is a powerful combination of open source technologies that can be used to create a powerful and interactive mapping applications.

Workshop
WF602
13:00
240min
Spatial Data Versioning & Collaboration with Kart
Hamish Campbell

Learn how to use Kart to version control your spatial data with the Kart CLI and QGIS plugin.

Workshop
WF314
15:00
15:00
20min
AFTERNOON TEA
WF404
15:00
20min
AFTERNOON TEA
WF411
15:00
20min
AFTERNOON TEA
WF413
15:00
20min
AFTERNOON TEA
WF314
15:00
20min
AFTERNOON TEA
WG308
09:00
09:00
50min
Opening Ceremony

Welcome to the FOSS4G SoTM Oceania 2023 Conference Opening Ceremony!
We ask that you are seated as the ceremony will start promptly at 9am.

Ceremony
Plenary
09:45
09:45
40min
Mapping the Future: The Intersection of Geospatial, Open Source, and Open Data
Jeremy Palmer

The New Zealand government commitment to open geospatial data and services has helped unlocked the full potential of geospatial data and analysis, empowering innovators to create accessible services that benefit all.

Keynote
Plenary
10:30
10:30
30min
Morning tea
Plenary
11:00
11:00
25min
AR: The role of open map data on the next computing platform.
Edoardo Neerhut

There is a good chance AR will become a major computing platform. What kind of maps will we need and what is the role of open data in building them? This talk will explore those questions.

Talk
Plenary
11:00
25min
Open Source framework for geospatial data discovery
Greg Lauer

Using a suite of open-source applications including Ruby on Rails and Solr we have built a geospatial discovery app. Through a standard web browser, we have made geospatial resources accessible to all users regardless of expertise with user-friendly searches through a map interface, keyword searches, and faceted browsing.

Talk
Te Iringa
11:25
11:25
25min
Mapping reef islands in 3D
Maria Kottermair

We record the extent and shape of the beach over time to monitor coastal changes,

Talk
Plenary
11:25
25min
OGC Validation Tool
Andrej Mocicka, Dr. Jonathan Stanger

The OGC provides standards for Geospatial data as the quality of Geospatial data is of paramount importance in today's world. The OGC Validator, or Essential Geometry Validation tool, is a cloud app offered as a SaaS that allows users to validate geospatial data files against the OGC standards.

Talk
Te Iringa
11:50
11:50
25min
Improving LiDAR QC processes using open source software
Abbey Douglas, Andrew Jacombs

A presentation on the new Toitū Te Whenua Land Information New Zealand (LINZ) LiDAR QC command line application that has been developed using open-source software and libraries, including Python, GDAL, PDAL, and LASTools.

Talk
Plenary
11:50
25min
The Close Bond Between Open Standards and Open Source
Jeroen Ticheler, Byron Cochrane

One strength of FOSS4G is the ability to support open standards, yet the standards process is a mystery to many. Two experts discuss recent developments in ISO and OGC standards and how one longstanding OSGeo project plans to implement these improvements.

Talk
Te Iringa
12:15
12:15
60min
Lunch
Plenary
12:15
60min
Lunch
Te Iringa
13:15
13:15
25min
Free and Open Source GIS Tools to support Anticipatory Action and Disaster Preparedness
Harry Mahardhika Machmud, Honey Fombuena

This talk will share about the works of Open Mapping Hub Asia-Pacific to support Anticipatory Action and Disaster Preparedness in the Asia-Pacific Region

Talk
Plenary
13:15
25min
Hydrological Modelling in QGIS with Whitebox Tools
Simon Nitz

Whanganui District Council utilized the Whitebox Hydrological Modelling Tools in QGIS to create Overland Flow Paths and Ground Depression Areas from our 2021 LiDAR datasets. The talk will also describe how we style the layers in QGIS and an analysis use case for the datasets produced.

Talk
Te Iringa
13:40
13:40
25min
Land-use mapping with a Discrete Global Grid System
Richard Law

This talk will demonstrate how Manaaki Whenua – Landcare Reseach has been using the H3 Discrete Global Grid System (DGGS) to perform land-use mapping according to an established land-use classification system.

Talk
Te Iringa
13:40
25min
SWA Flood Mapping
Ian Reese

Broad overview of development and implementation for a disaster mapping tool after cyclone Gabrielle. Presentation covers inception, deployment considerations, tools, implementation, and live results.

Talk
Plenary
14:05
14:05
25min
Development and Implementation of Historical and Current Climate Mapping for Vanuatu
James Sturman

This presentation showcases collaborative efforts between the Vanuatu Meteorology and Geo-Hazards Department (VMGD) and NIWA to enhance climate services in Vanuatu. The project includes spatial mapping of historical climate data and the development of operational climate maps to support weather and climate resilience in Vanuatu.

Talk
Plenary
14:05
25min
Open Geospatial and Big Data for Airspace Risk Analysis
Callum Lynch, Simon McDonald

The Airspace Risk Modelling System combines open-source geospatial technologies and data science techniques to assess risk of mid-air collisions in Australian airspace under various conditions.

Talk
Te Iringa
14:30
14:30
25min
Five signs your spreadsheet might smell (and what you can do about it)
Stacy Rendall

This talk presents five "spreadsheet smells", indicators that a spreadsheet is getting out of control, and identifies a few possible solutions for each.

Talk
Te Iringa
14:30
25min
Maps Media and Manipulation
Neil Prentice

An overview of how maps and geospatial information is used by news, media and governments to advance political agendas and disseminate misinformation.

Talk
Plenary
14:55
14:55
30min
Afternoon tea
Plenary
14:55
30min
Afternoon tea
Te Iringa
15:30
15:30
25min
Do you know about the… OpenStreetMap Foundation?
Lanieta Rokotuiwakaya, Arnalie Vicario

Everyone knows about OpenStreetMap, but not everyone knows what is the OpenStreetMap Foundation.

Talk
Plenary
15:55
15:55
40min
Panel: OpenStreetMap - Balancing structure with grassroots mapping
Ed Neerhut

OpenStreetMap is a platform that remains open and accessible, allowing individuals to use, edit, and actively participate in its development. You're invited to join us for a conversation with our local OpenStreetMap leaders, as they explore the delicate balance between structured approaches and the organic nature of grassroots mapping.

Panel
Plenary
16:40
16:40
5min
What's new with LINZ Basemaps 🗺️
Daniel Silk

What's new with LINZ Basemaps, the open data national basemap service for New Zealand built on free and open source software.

Lightning talks
Plenary
16:45
16:45
5min
Papua New Guinea Road Transport Information Management System (PNGRoTIMS)
Rua Puka

PNG Road Transport Information Management System (PNGRoTIMS) is a system that can manage geospatial, technical, and contractual information regarding roads in PNG. The initiative is by International Labour Organization under the European Union Funded Support to Rural Entrepreneurship, Investment and Trade Project (EU-STREIT) in Sepik Region, PNG.

Lightning talks
Plenary
16:50
16:50
5min
Cloud Optimised Geotiffs in TerriaJS
Staf Smith

TerriaJS, the open source 3D web map solution, is working on supporting Cloud Optimised Geotiffs. See how we are working on implementing COGs, in 2D and 3D mode, and see what you can soon do with them in TerriaJS!

Lightning talks
Plenary
16:55
16:55
5min
OsGeo Oceania Grant Program in 5 minutes
Elisa Puccioni

Come and learn the news about OsGeo Oceania grants from one of the Grant Committee most enthusiastic member. The grants are open to all community members and have already been used across the Pacific to help organising events and activities in the open source spatial field.

Lightning talks
Plenary
17:00
17:00
5min
Sharing GIS data with GeoNode
Cholena Smart

In this talk I will provide a brief introduction to GeoNode - what it is and how it works - and speak about our experience setting up a customised GeoNode for UNDP Papua New Guinea.

Lightning talks
Plenary
17:05
17:05
5min
Detecting aliens: Geospatial data and remote sensing techniques for the management of invasive alien species in the Pacific Islands region
Carrol Chan

In the Pacific Islands region, where there are over 30,000 islands vulnerable to invasion and isolated, geospatial data and remote sensing are suitable tools to detect, manage and monitor prolific invasive species that are causing environmental and socio-economic impact.

Lightning talks
Plenary
09:10
09:10
40min
Do you see what I see? Building = yes and other defaults
Carrol Chan

Building and progressing a mapping community in the Pacific, what is the role of unseen bias?

Keynote
Plenary
09:50
09:50
25min
Community & Partnerships
Natasha Klinghardt

The world is in a constant state of change, growing increasingly diverse.

What is essential for establishing collaborative contributions with the community and forming partnerships that yield benefits for a wide range of individuals?

Explore how TomTom is committed to build the smartest, most useful map of our world.

Talk
Plenary
09:50
25min
Digital Earth Models
Emory Beck

A presentation on creating aesthetic visualisations using open-source elevation data, software, and tools.

Talk
Te Iringa
10:15
10:15
25min
Cut the clutter
Peter King

How to make your map readers lifes easy by removing the clutter and mental burden from your designs.

Talk
Te Iringa
10:15
25min
Rapid GIS data collection using 360 cameras - Case studies in Nauru and Thursday Island
Greg Lauer

The presentation documents recent fieldwork in the Pacific using GoPro Max 360 cameras to collect transportation and associated attributes such as power poles and related utility infrastructure for an ABD-funded project.

Talk
Plenary
10:40
10:40
30min
Morning tea
Plenary
10:40
30min
Morning Tea
Te Iringa
11:10
11:10
25min
Benefits of cloud-based open source imagery processing pipelines for Cyclone Gabrielle emergency response
Andrew Jacombs, Rebecca Clarke, Alice Fage

How Toitū Te Whenua Land Information New Zealand received, processed, and published high resolution satellite and aerial imagery using cloud-based processing pipelines with Argo Workflows, Kubernetes and GDAL as part of the Cyclone Gabrielle emergency response.

Talk
Te Iringa
11:10
25min
FOSS4G GIS Stack at Whanganui District Council NZ
Simon Nitz

A look at Whanganui District Councils GIS Stack implemented with FOSS4G solutions.

For Whanganui District Council, implementing an FOSS4G GIS stack provides a cost-effective alternative to proprietary GIS software, as well as greater flexibility and control over the entire GIS system.

Talk
Plenary
11:35
11:35
25min
Managing Heterogeneous Spatial Data with Analysis Ready Cloud Optimized formats
Leo Ghignone

Presenting a project using ARCO formats (Zarr and GeoParquet) to manage varied data from different organisations

Talk
Te Iringa
11:35
25min
QGIS: The Open Source Alternative to Proprietary GIS Software
Pierre Kurth, Ofalia Ho

NGIS, an Australian spatial consultant company, embraces open source software for efficient and affordable GIS solutions. They recognize its maturity and value as an attractive alternative to proprietary software, while maintaining high-quality standards.

Talk
Plenary
12:00
12:00
25min
QGIS to Static Raster Tiles
Ian Reese

Updated stack and methodology for transforming zoom based QGIS projects into pre-rendered raster tiles for the web. Presentation uses a real world use case study (SWA Flood Mapping Project), introduces rasterio for multi-core processing, and the incorporates coverages to reduce tile cache sizes.

Talk
Te Iringa
12:00
25min
The use of Free and Open Source GIS at National to Local Communities
Lanieta Rokotuiwakaya

The abstract emphasizes the challenges faced by local communities in accessing and utilizing national-level spatial information. It introduces Free and Open Source GIS as an alternative approach that eliminates the barriers associated with proprietary software, enabling cost-effective access to GIS tools and data.

Talk
Plenary
12:25
12:25
25min
A Dash of Leaflet
Alex Raichev

To all Python fans who want to make interactive, Leaflet-powered map apps without writing much JavaScript, there is a way.
I'll describe it using Dash and Dash Leaflet, two excellent open source Python libraries.
Real examples included.

Talk
Te Iringa
12:25
25min
An enterprising journey with opensource GIS
Tim Barnes

With rapid growth in the company, New Zealand Carbon Farming needed a new approach to its GIS system. Using a combination of QGIS, Qserver, Lizmap, QField and PostGIS, is implementing a more user accessible GIS system for it's office and field based staff.

Talk
Plenary
12:50
12:50
60min
Lunch
Plenary
12:50
60min
Lunch
Te Iringa
13:50
13:50
25min
Kart - the geospatial version control system - now with Rasters!
Hamish Campbell, Jonathan Ball

In this talk we'll cover the latest developments for Kart, the geospatial version control system built on Git. We've been busy over the last year, fixing bugs, adding features and improving performance.

Talk
Plenary
13:50
25min
The ecosystem of geospatial machine learning tools in the Pangeo world
Wei Ji Leong

Several open source tools are enabling the shift to cloud-native geospatial Machine Learning workflows. Stream data from STAC APIs, generate Machine Learning ready chips on-the-fly and train models for different downstream tasks! Find out about advances in the Pangeo ML community towards scalable GPU-native workflows.

Talk
Te Iringa
14:15
14:15
25min
Cloud-Native Data in Practice
Alex McKeown

A practical account of cloud-optimized data formats such as Zarr and Parquet, the challenges we at the Australian Ocean Data Network have faced in their adoption, and questions that remain over the use of these cloud native formats.

Talk
Plenary
14:15
25min
Standalone GIS for Civil Defence Events
Simon Nitz

After noting how comms and systems went down during the Gabrielle event on the east coast of New Zealand, here at WDC we have setup a standalone GIS system based on two high end laptops - only dependency is power for the laptops and for charging tablets.

Talk
Te Iringa
14:40
14:40
25min
From Satellites to Slobs
Chris Lowe

An overview of the technology required to get satellite imagery into the hands of the people who need them

Talk
Plenary
14:40
25min
GeoAI: Evolution of AI-Based Tree/Vegetation Detection Models Using Various Sources of Imagery
Sagar Soni

Where AI meets geospatial: The possibilities are endless to derive powerful insights for Orbica's partners.

Talk
Te Iringa
15:05
15:05
30min
Afternoon tea
Plenary
15:05
30min
Afternoon tea
Te Iringa
15:35
15:35
25min
State of OSGeo Oceania
Alex Leith

An open discussion about OSGeo Oceania, who we area, what we've done and where we're going.

Talk
Plenary
16:00
16:00
40min
Panel: Building Community - how to start and maintain a healthy and engaged community
Elisa Puccioni

The existence of Free and Open Source Geospatial Software relies on its Community. Yet, the challenge persists: how can we accomplish this when our lives are filled with constant busyness? Join us to hear insights from our Community Leaders about initiating and nurturing a vibrant and active community.

Panel
Plenary
16:45
16:45
5min
Making it up: map making bots, generative mapping and TTRPG tools
Hamish Campbell

Real life is boring. This lightening talk is all about things that aren't real. Bots that make maps, toosl for generatively creating fake maps, and map making tools for table-top gaming fans.

Lightning talks
Plenary
16:50
16:50
5min
MaaS - Metadata as a Service
Byron Cochrane

Do you or the organisations you support find producing useful, standards-compliant metadata challenging? While many places exist to publish metadata for your resources, modern, easy-to-use tools for creating metadata are hard to find. We propose providing an OSGeo based managed service to ease metadata creation.

Lightning talks
Plenary
16:55
16:55
5min
Update on an OSM import of New Zealand Buildings (RapID/MapWithAI)
Tim Duhamel

A new building data import began in April 2021. This talk will be a status update

Lightning talks
Plenary
17:00
17:00
5min
Submit a QGIS Bug
Em Hain

Submitting issues gets them fixed, really it does - we will take you through how to submit them and how they get fixed.

Lightning talks
Plenary
17:05
17:05
5min
Tracking Storm
Simon Nitz

A fun look at using GPS tracking on a feline companion.

Lightning talks
Plenary
17:10
17:10
5min
Terraform In GIS
Ian Reese

The presentation is a light introduction to Terraform using a real world geospatial case study as an example.

Lightning talks
Plenary
17:15
17:15
5min
Nature-based Solutions for Flooding in Devonport
Kamsin Raju

This talk explores nature-based solutions for climate-induced flooding in Devonport, Auckland where spatial analysis of Auckland Council's flooding data, coastal projections and stormwater assets using QGIS guides optimal NbS locations. The findings aid in implementing NbS, enhancing resilience, sustainable development, and protecting residents and ecosystems in Devonport.

Lightning talks
Plenary
10:10
10:10
40min
Capacity Building on the Hazard and Exposure Database for the Pacific Catastrophe Risk Assessment & Financing Initiative II (PCRAFII) Project
Orisi Naivalurua

Orisi's involvement in the PCRAFII has seen the implementation of Open Source tools, including Kobo Toolbox and QGIS.

Keynote
Plenary
10:50
10:50
30min
Morning tea
Plenary
11:20
11:20
25min
Geospatial Side Hustles
Daniel O'Donohue

This presentation will walk you through some real-world examples of people making money using their geospatial skills in creative ways.

Talk
Te Iringa
11:20
25min
SDI and geographical research in french Polynesia
Violaine Doutreleau

Geographical data access and use in/for french Polynesia is made easier with the new SDI, which aims at facilitating the use and sharing of geographical data. On top of that it raises a question : how to represent our environment made of 118 island spread in a large territory?

Talk
Plenary
11:45
11:45
25min
Soar: lessons from our start-up experience.
Neil Prentice

Curious about how you would run a Start-Up? Come and here from Soar about their experience.

Talk
Te Iringa
11:45
25min
Understanding our cities with FOSS4G
Shrividya Ravi

This talk will describe how FOSS4G and open data enable urban analytics - analyses to better understand our cities. Examples include walkability, public transport accessibility and analysis of urban form and function.

Talk
Plenary
12:10
12:10
25min
Practical problem solving for wicked problems
Stacy Rendall

This “problem solving 101” presentation outlines, with practical examples and tips, how to break crazy-hard technical problems down into achievable pieces then link those parts together to build an effective solution.

Talk
Te Iringa
12:10
25min
What is Digital Earth Pacific
Alex Leith, Samantha Krawczyk

The Digital Earth Pacific project will support the development of an operational Earth observation infrastructure that enables people to make improved decisions.

Talk
Plenary
12:35
12:35
60min
Lunch
Plenary
12:35
60min
Lunch
Te Iringa
13:35
13:35
25min
MapSafe: A complete tool for achieving geospatial data sovereignty
Pankaj Sharma

MapSafe offers a complete approach for sovereign data owners to safeguard sensitive geospatial data through by obfuscating, encrypting, and notarising it. These functions run client-side in the browse meaning geospatial data never leaves the computer unprotected, presenting a completely trustless mechanism for sharing data.

Talk
Te Iringa
13:35
25min
QGIS Feature Frenzy
John Bryant, Nyall Dawson

QGIS is packed full of incredible features! We'll run through a few of our favourites, including highlights from the last few releases, and take a look at what's about to be unleashed in QGIS 3.34.

Talk
Plenary
14:00
14:00
25min
Building a Data Collection App with QGIS
Danielle Gatland

Learn how to build a customised data collection app using QGIS

Talk
Plenary
14:00
25min
Iwi-Cat - an Open Source tool to Support the Use and Management of Iwi Spatial Resources
Byron Cochrane, Adrian Cochrane

Does the management and sharing of information present challenges for your organisation? Iwi-Cat provides an intuitive way to organise and use your data collections. Learn how Te Tauihu Iwi are implementing a FOSS4G stack to support cultural and Taiao use cases.

Talk
Te Iringa
14:25
14:25
30min
Afternoon tea
Plenary
14:25
30min
Afternoon tea
Te Iringa
14:55
14:55
25min
How did I get here, how could you get here, and would you even want to?
Nyall Dawson

How I made an open source geospatial business dream a reality.

Talk
Plenary
15:20
15:20
40min
Panel: Making money with free software
Alex Leith

Interested in discovering how to earn a livelihood through FOSS4G? Join our panel discussion, where we'll explore a spectrum of companies, from small-scale to larger enterprises, that create open-source products, along with their clientele who benefit from them.

Panel
Plenary
16:00
16:00
25min
Closing Ceremony

Formal closing of the conference proceedings including prizes and thanks.

Ceremony
Plenary
16:30
16:30
30min
OsGeo Oceania AGM
Alex Leith

The Annual General Meeting for OSGeo Oceania, everyone is welcome to attend.

Associated Event
Plenary